Internationaal Puppetbuskersfestival 2012: terugblik met foto’s

Wanneer de beroemde marionet Pulcinella overlijdt, gaan alle poppen aan het dansen.Zoals beloofd in mijn terugblik op de voorbije Gentse Feesten, doe ik ook een nabeschouwing van het poppentheater op het Internationale Puppetbuskersfestival. Voor poppentheater moet je tijdens de Gentse Feesten in het Patershol zijn, want daar ligt het Europese Figurentheatercentrum (EFTC). Wij kochten een kaartje voor de binnenkoer aan de Trommelstraat en zagen er onder andere: Elvis, l’explorateur” van Compagnie Ki (bevreemdend), Trogloditas” van Tanxarina (drie drukke Spaanse rotsbewoners in zeer levensechte outfits en decor, die – helaas – zelf meer plezier hebben met hun act dan het publiek) en Humpty Dumpty” van Drolatic Industry (visueel zeer mooi en technisch waarschijnlijk de moeilijkste voorstelling die we zagen, maar – helaas – ook niet erg meeslepend).

Op een andere, regenachtige dag zagen we in winkelcentrum Zuid de poëtische voorstelling “La vieille et l’oiseau” van La Compagnie Imaginaire.

Puppetbuskersfestival 2012.

Puppetbuskersfestival 2012. Linksboven: “Humpty Dumpty” van Drolatic Industry. Rechtsboven: “Trogloditas” van Tanxarina. Linksonder: “La vieille et l’oiseau” van La Compagnie Imaginaire. Rechtsonder: “Elvis, l’explorateur” van Compagnie Ki.

Onze favoriete voorstelling op het Puppetbuskersfestival was Citizen P” van La Mandale, het Waalse duo (of beter gezegd: Frans-Belgisch-Italiaanse duo) bestaande uit Silvia Di Placido en Hugo Quérouil. Het is een moordmysterie met een hoog tempo vol humor. Wanneer de beroemde marionet Pulcinella overlijdt, gaan alle poppen aan het dansen… Pulcinella is “Citizen P” uit de titel, die verwijst naar de film “Citizen Kane“. Pulcinella’s laatste woorden (“Rosbif!“) roepen grote vragen op, die enkel beantwoord kunnen worden (of niet?!) door middel van een reconstructie van zijn leven en dood. De poppenspelers spelen zowel in onder als naast hun poppenkast, waarin ze zich om de haverklap verkleden om zo van rol en stemming te veranderen. (Zie hier en ook hier voor verslagjes met foto’s.)

La Mandale.

La Mandale. Boven: Danny steekt een handje toe tijdens de voorstelling. Onder: Prijsuitreiking van de Luk Vincentprijs 2012. Het duo van La Mandale tussen jurylid Donald Hendrickx (links), EFTC-voorzitter Freddy Claeys (achteraan links) en feestenburgemeester Lieven Decaluwé (rechts).

Er was tijdens “Citizen P” een mooi rolletje weggelegd voor Danny en ik kreeg naar mijn voeten omdat ik hem niet geleerd had sneller de was af te nemen… Wij waren dan ook helemaal niet verrast toen de winnaar van de Luk Vincentprijs bekend werd gemaakt: die prijs ging dit jaar geheel terecht naar het duo van La Mandale.

En Danny kan op zijn CV zetten: “participation in award winning show“. :-)

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

1 Reactie

  1. Pingback: Vaarwel juli, welkom augustus (met regenbogen) » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 3 = 4