Er ging bij ons geen lampje branden op “De Lampadeire Quiz”

Dit lampje brandde wél op de 'Lampadeire Quiz'.Een handelsingenieur, een master in toerisme, een natuurkundige en een filosoof deden mee aan een quiz. Het zou het begin van een grap kunnen zijn. Hilarisch werd het alleszins.

Het was vrijdagavond en we gaven present op “De Lampadeire Quiz”, die georganiseerd werd door ouderraad “Het kersenpitje”. Onze ploeg bestond uit Wouter, Kristien, Danny en ik. We stonden er goed voor, dachten we: met Wouter hadden we een chef sport in huis, Kristien kent haar aardrijkskunde en Danny en ik onze wetenschappen. Gaandeweg werd echter duidelijk dat het hebben van zowel universitaire diploma’s als jonge kinderen in huis een gevaarlijke combinatie vormde. Desastreuze quizresultaten waren het gevolg. Die diploma’s zorgden ervoor dat we het systematisch veel te ver gingen zoeken. En die kinderen zijn de reden – of althans ons excuus – waarom niemand van ons up-to-date was met de actualiteit. (Ah ja, want tijdens het journaal van zeven uur hebben die kinderen honger, of moeten ze gaan slapen.)

Onze algemene kennis werd gewogen en te licht bevonden op de 'Lampadeire Quiz'.

Onze algemene kennis werd gewogen en te licht bevonden op de ‘Lampadeire Quiz’. Linksboven: streekbier (een “exporke”). Rechtsboven: onze prijs. Onder: onze tafel met bladen vol berekeningen.

Hieronder vijf vragen, waarbij we grotendeels grandioos de mist in gingen. Na de vouw zowel ons antwoord als het antwoord volgens de jury.

 1. Fotovraag. Zoek het verband tussen de vier afbeeldingen (je ziet het blad met de opgave ook op de foto hierboven):
  (1) de rode Teletubby (Po),  (2) een flesje Maes (vermoedelijk alcoholvrij, NA), (3) een CD-hoesje van Johnny Jordaan, (4) Fe.
 2. Van welk spreekwoord worden hier enkel de klinkers weergegeven:
  A ee oe ee o ee ee, oo e ee e ee ee.
 3. Welke letter hoort op de plaats van het vraagteken:
  W L H O D P V H ?
 4. Los deze droedel op:
  24h

  D
 5. Van welke bloem of plant wordt saffraan gemaakt?


De antwoorden:

 

 1. Fotovraag. Zoek het verband tussen de vier afbeeldingen (je ziet het blad met de opgave ook op de foto hierboven):
  (1) de rode Teletubby (Po),  (2) een flesje Maes (vermoedelijk alcoholvrij, NA), (3) een CD-hoesje van Johnny Jordaan, (4) Fe.

Wij: Polonium, Natrium, Cadmium en Ijzer. Dat moet de tabel van Mendelejev zijn, maar is het nu “Mendeleev” of “Mendelejev“? Of is het “het periodiek systeem der elementen”? We besloten voor “tabel van Mendelejev” te gaan.

Jury: De Po, de Maas, de Jordaan en de Yzer; het antwoord is dus “Rivieren”.

 

 1. Van welk spreekwoord worden hier enkel de klinkers weergegeven:
  A ee oe ee o ee ee, oo e ee e ee ee.

Wij: “Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen.”

Jury: “Als twee honden vechten om een been, loopt de derde er mee heen.”

Ploeg “De slimste Moens”: “Als een koe geen boe meer zegt, hoort men geen boe meer zeggen.”

 

 1. Welke letter hoort op de plaats van het vraagteken:
  W L H O D P V H ?

Wij: na een half uur rekenwerk van Wouter en mij bemoeide Kristien zich gelukkig met deze vraag; “Kom, het moet iets simpel zijn”, zei ze, ze las de vraag en zag meteen het antwoord, V

Jury: V.

 

 1. Los deze droedel op:
  24h


  D

Wij: 24h = 24*60 min; D = Romeins cijfer voor 10; 24*60/10 = 144 (=12²), of een gros.

Jury: Donderdag.

 

 1. Van welke bloem of plant wordt saffraan gemaakt?

Wij: Dat is zeker een strikvraag, laten we “saffraan” antwoorden.

Jury: Krokus.

 

Onze prijs zie je in de foto bij dit bericht. Over onze plaats in de eindstand geef ik verder liever geen commentaar. ;-)

Ik denk terug aan een recent nieuwsbericht (Ja, soms krijg ik toch iets mee van de actualiteit!) waarbij werd aangetoond dat de algemene kennis van leraren-in-opleiding tekortschiet. Hm, bij mij zou het niet veel beter zijn, zo te zien…

Ook moet ik denken aan deze strip van xkcd (waarvan de mouse-over over filosofie op Wikipedia gaat): hoeveel schijnbare IQ-punten gaat u achteruit als de servers van Wikipedia uitvallen? (Hé, niet valsspelen: de gecachte versie bekijken via de zoekmachine mag ook niet!)

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

2 Reacties

 1. Michel Vuijlsteke

  Ik had 2 niet meteen gevonden, maar de rest toch wel. Ik voel mij al direkt wat beter. :)

  Reageren
 2. PJ Swinkels

  Ach ja, een quiz. Ooit maakte ik deel uit van een winnend team, we maakten het hele quizcirquit in de Noorder-Kempen onveilig. Nu ja, er waren drie teams die elkaar naar de kroon staken, en wij waren één van de drie. Langzaamaan werd het minder, we zakten uit de top 3, en uiteindelijk ook uit de top 5. Eén van de redenen was de dalende leeftijd van de personen die de quiz samenstelden. Die waren aanvankelijk van onze leeftijd, en liepen blijkbaar rond met vragen waarop wij het antwoord wisten. Maar ze hadden het stokje doorgegeven aan jongere generaties. Verschillende generaties leven tegenwoordig in verschillende werelden, en dus stellen jongere quizmasters andere vragen, vragen die ons minder goed lagen. Uiteindelijk zakten we nog verder weg. Eén van leden van onze ploeg was gespecialiseerd in de zogenaamde ‘boekskes’: ze wist niets van natuurkunde, of geschiedenis, maar wist wel wie het op een gegeven moment met wie deed. De laatste vriendin van Marco Borsato? De scheve schaats een nieuwslezer? Zij was van alles op de hoogte. Op een gegeven moment hield ze er mee op: het was niet leuk meer. Verder had één van de ploegmakkers steeds zijn jongste zoon meegebracht: die kende alle automerken, logo’s, Pokemons, Simpsons en Batmans, en zulke dingen worden veel gevraagd en leveren dus punten op. Maar die jongen groeide op, en op een gegeven moment worden meisjes leuker dan logo’s. En dan is er nog dat geheugen, dat beroemde geheugen. Je zult Douwe Draaisma wel kennen: vraag hem maar eens wat er met dat geheugen gebeurt bij het bereiken van de middelbare leeftijd. Gatenkaas wordt het. Steeds vaker ken je de gevraagde persoon, maar kun je niet meer op zijn naam komen. Nog vervelender wordt het als je met z’n vieren weet wie wordt bedoeld, maar de juiste naam niet kunt vinden. Helemaal gek word je daarvan.
  Over bovenstaande vragen: Ik slaagde er uiteindelijk in om ze allemaal op te lossen, 1 + 4 meteen, 2 + 5 waren wat lastiger. Bij 5 dacht ik inderdaad ook aan een addertje onder het gras. Op 3 heb ik geruime tijd mijn hoofd gebroken. Optellen, aftrekken, priemgetallen – alles geprobeerd. Ik zag het niet. Totdat Kristien (ze “las de vraag”) me uit de penarie hielp.

  Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

58 + = 60