Woordenwolk over wetenschap

Aan de Rijksuniversiteit Groningen ging een filosofietraject van start voor Honoursstudenten.Gisteren is er aan de Rijksuniversiteit Groningen een nieuw programma gestart binnen het Honours College, namelijk het traject Philosophy. Hiervoor werden zesentwintig Bachelor-studenten geselecteerd vanuit alle faculteiten (behalve Filosofie zelf) en zij kwamen gisteravond voor het eerst samen. Vóór de les was er een Italiaans buffet in het torentje van het Academiegebouw. Bij deze gelegenheid hoorde natuurlijk een welkomstwoord van onze – ook al gloednieuwe – decaan Lodi Nauta en van de coördinator van het traject, Arnold Veenkamp.

Daarna verhuisden we naar de Zernikezaal (vernoemd naar Frits Zernike, uitvinder van de fasecontrastmicroscoop) en daar was het woord aan mij, want ik mocht de spits afbijten met het vak “Philosophy of Science“. Het Honours-traject staat ook open voor buitenlandse studenten, vandaar dat het hele programma in het Engels gedoceerd wordt.

Als opwarmingsoefening vroeg ik aan mijn studenten om tien woorden op te schrijven die ze associeerden met “science” (“wetenschap”). Doe de oefening gerust zelf thuis mee op een papiertje. Na de vouw vind je de woordenwolk die gebaseerd is op de antwoorden van mijn studenten.

Woordenwolk.

Woordenwolk: associaties bij het woord “wetenschap”.

Deze oefening is geïnspireerd op een blogbericht van Moti Mizrahi met daarin de woordenwolk op basis van de antwoorden van zijn studenten. Zo op het eerste zicht zijn er meer verschillen dan gelijkenissen tussen de twee woordenwolken. De duidelijkste overeenkomst tussen de twee afbeeldingen is het woord “experiment” – inderdaad een cruciaal element om wetenschap van andere activiteiten (zoals filosofie) te onderscheiden (zie vorig bericht).

Het valt me ook op dat in de bovenstaande wolk “onderzoekers” (“researchers“) een prominentere plaats innemen dan onderzoek (“research“). Dat is meteen een goede insteek om één van de volgende lessen mee te starten: de wetenschap zoals wie die kennen is natuurlijk mensenwerk, maar zouden we mogen verwachten dat aliens tot een vergelijkbaar wetenschappelijk canon hebben als wij, of juist niet?

Had jij een woord bedacht dat hier niet tussen lijkt te staan? Laat het me dan gerust weten in de commentaren.

Aanvulling (25 april 2013):

Intussen heb ik ook een verslagje aangeleverd voor onze facultaire webpagina.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

2 Reacties

  1. Pingback: Is het rationeel om altijd dezelfde hotelkamer te boeken? » Sylvia's blog

  2. Pingback: Jaaroverzicht 2013 » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 × 1 =