Verboden te spuwen van Shanghai tot Genk

Lampion.In 2008 ging ik samen met Danny naar China. Ik ging er spreken op het wereldcongres over biosensoren in Shanghai en daarna reisden we door naar Peking. (Twee dagen na aankomst terug in België hield ik trouwens mijn doctoraatsverdeding. Ja, dat is ook manier om te ontsnappen aan collega’s die de dagen ervoor aldoor vragen of je al zenuwachtig wordt. ;-) ) Het was onze eerste (en tot nog toe enige) reis naar Azië, dus uiteraard keken we onze ogen uit en maakten we veel foto’s.

Zo legde ik een kleine fotoverzameling aan van verbodsborden: een pictogram met daaronder Chinese tekens en de Engelse vertaling erbij. De eerste foto in mijn verzameling was het verbod op spuwen (bij de metro van Shangai): zie foto hieronder. Verder zagen we bordjes met “No touching” (niet aanraken), “No littering” (geen afval achterlaten), “No loitering” (niet rondhangen), “No vendors” (geen kraampjes), “No crossing” en “No climbing” (allebei bedoeld als: niet over het hek kruipen) en “Dangerous articles prohibited” (dit zal een zeer beknopte vertaling zijn geweest, want het stond onder een lange reeks Chinese tekens, bij vijf pictogrammen met doodshoofden, pistolen, explosieven en meer van dat fraais).

Verboden te spuwen in Shanghai.

Verboden te spuwen in de gangen van de metro in Shanghai (foto uit 2008).

Daar moet ik aan denken terwijl ik in het station van Genk sta aan te schuiven voor het loket. Want, ja, ook hier hangt er tegenwoordig een bordje dat het spuwen verbiedt.

Verboden te spuwen in Genk.

Verboden te spuwen in de stationshal van Genk.

Ben ik de enige die dit een interessant fenomeen vindt? Ik stel er mij veel vragen bij:

 • Is spuwen dan zo’n groot probleem?
  • Helpt zo’n bordje daar dan tegen, of dient het als stok achter de deur als je er iemand op wil aanspreken?
 • Kun je een GAS-boete krijgen als je spuwt?
  • Krijg je er dan twee als je opmerkt dat speeksel geen gas is maar een vloeistof? :-)
 • Zullen dit soort verbodsborden ooit tot archeologisch materiaal gaan behoren?
  • Welk beeld gaan toekomstige generaties dan krijgen van onze tijd?
 • Wat is het origineelste verbodsbord dat jij ooit zag (in binnen- of buitenland)?

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

2 Reacties

 1. Lilith

  Haha, ik heb dit bordje nog nooit in Vlaanderen gezien! Ik hoorde wel dat spuwen in China ’n bekend fenomeen is – blijkbaar is het daar niet zo gek als mensen dat gewoon op straat doen. (Ik las ooit nog ’n blog van ’n Nederlands meisje die naar China verhuisde – zo leer je ook nog eens wat bij!)
  Het grappigste bordje dat ik ooit zag was in IJsland. In IJsland stond er een waarschuwingsbordje (niet echt een verbodsbordje dus, maar kom) met een mens op: in bepaalde streken zijn mensen echt zo zeldzaam dat je moet opletten dat je deze bedreigde soort niet omver rijdt.

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Ja, het spuwen in China kan ik bevestigen! Net Vlaamse schooljongens, maar in China is het niet leeftijds- of gendergebonden. (De eerste persoon die we er op straat zagen spuwen was een oud vrouwtje.) In lokale restaurants werd er ook behoorlijk wat afgerocheld, dat was toch iets moeilijker om te negeren.

   Een waarschuwingsbord voor mensen: ik zie meteen de openingsscène van een post-apocalyptisch verhaal. Bedankt voor dat voorbeeld!

   Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 × = 9