Voldoening (vier observaties over 2048)

[notice]Waarschuwing: niet lezen als je vatbaar bent voor verslavende computerspelletjes.

Als je het spel 2048 nog niet geprobeerd hebt en er wel nieuwsgierig naar bent, maar echt geen tijd te verspillen hebt, speel dan eens de parodievariant 4 en probeer 16 te maken (door na het halen van 4 ‘keep going‘ te klikken). 2048 is nagenoeg hetzelfde, maar dan op een veld van vier bij vier en het doel is 2048 te halen. (2048 is de elfde macht van twee, dus zelfs als je perfect speelt duurt dat iets langer om te halen dan vierde macht van twee.)

Ben je al verslaafd geraakt aan de originele versie van 2048? Laat dit dan een troost zijn: je bent niet de enige.[/notice]

2048.Zoals vele anderen leerde ik 2048 kennen via de xkcd-cartoon op woensdag. Ik wist niet waar “2048” naar verwees en zocht het op: dat was mijn eerste fout. Ik zag dat het een spelletje was en klikte toch op de link: dat was mijn tweede fout.

Ja, ik ben vatbaar voor verslaving aan dit soort futiele spelletjes. Dat weet ik van mezelf, waardoor ik er meestal met een wijde boog omheen loop. Meestal, maar afgelopen week dus niet. Het was echt een moment van zwakte, want de vorige keer dat ik in de ban ben geraakt van zo’n spelletje was al bijna twee jaar geleden. (Toen was het het flipperspel Snowball.)

Gelukkig heb ik 2048 zaterdag uitgespeeld en kan mijn gebruikelijke productiviteit zich dus herstellen. Om de tijd die ik besteed heb aan het spelen te rationaliseren, schrijf ik er een blogpost over. (Dit is uiteraard een drogreden.)

Zie hier, mijn vier observaties over 2048.

“Misschien lopen we viooltjes voorbij in onze speurtocht naar rozen.

Misschien zien we voldoening over het hoofd op zoek naar de overwinning.”

Bern Williams*

Observatie 1: Voldoening gaat aan de overwinning vooraf.

Het doel is 2048 halen, maar dat is niet het moment van de grootste voldoening. Wat mij betreft ziet het echte gouden moment er zo uit:

Net voor de laatste stap.

Zo zag het speelveld er zaterdag uit, net voor de laatste beweging.

Observatie 2: Enkele keren spelen en dan stoppen loont.

De volgende dag gaat het vaak beter. Ik heb de indruk dat oefenen en er een nachtje over slapen echt helpt om beter te worden in dit soort spelletjes – en ook nuttigere vaardigheden trouwens. Stoppen is even moeilijk als essentieel.

Observatie 3: Met de training komt de snelwegtrance.

Je speelt op automatische piloot, klikt intuïtief. Het lijkt alsof je geen beslissingen moet nemen en alles vanzelf gaat. Het voelt alsof de velden transparant worden en weerstandsloos in elkaar schuiven. Tot er een situatie opduikt waar je automatismen niet op zijn getraind; dan word je weer alert.

Het is zoals autorijden. De eerste keer dat je met een auto rijdt, kun je je ook niet voorstellen dat je ooit een gesprek kunt voeren terwijl je al stuurt en schakelt en op de weg moet letten. Toch ontsnapt na verloop van tijd niemand aan de snelwegtrance. Als je een bepaalde route een paar keer heb gereden, lijkt het op den duur of het altijd rechtdoor is. Juist als je de weg zo goed kent dat je er niet meer bij na moet denken, wordt het moeilijk om iemand de weg te wijzen. Juist als je de pedalen zo in je voeten hebt dat je er niet meer bij nadenkt, wordt het moeilijk om iemand anders te leren schakelen. (Zoals ik ook al schreef in verband met spreken voor publiek kunnen we vaak het meeste leren van iemand die slechts een beetje beter is dan wijzelf.)

Observatie 4: Pas als je het einddoel gehaald heb, kan de verslaving stoppen.

Als je er net zo vatbaar voor bent als ik, komt erop aan jezelf te genezen van de verslaving door zo snel mogelijk te leren het spel uit te spelen. Dit laten doen door een (niet zelf geprogrammeerde) AI geeft geen enkele voldoening, maar tegen het gebruiken van tips om zelf efficiënter te spelen heb ik geen bezwaren.

Dit was de tip die ik vond:

Spoiler Inside SelectShow

Mijn aangepaste versie van deze tip is drieledig:

Spoiler Inside SelectShow

Na het behalen van 2048 dreigt er een leegte. Gelukkig is er dan 2048 in 3D (niet eens zo moeilijk als je al vertrouwd bent met de gewone, 2D variant)! En daarna 2048 in 4D.

Of had ik dat beter niet kunnen zeggen?

* Dit citaat las ik ooit in een Nederlandstalige versie van het maandblad Reader’s Digest. (Een buurvrouw gaf die boekjes telkens aan mij door en ik verzamelde er citaten uit.) Dit citaat sprak me aan omdat ik meer van viooltjes hou dan van rozen. Ik heb het nu opgezocht en het is blijkbaar een vertaling van: “We may pass violets looking for roses. We may pass contentment looking for victory.” Zelf zou ik ‘contentment‘ als tevredenheid vertalen, wat gelijkmoediger is dan voldoening, maar dan past het citaat niet meer bij dit bericht, dus heb ik de vrije (maar mooie) versie van een onbekende vertaler behouden. De Engelstalige versie van het citaat heb ik trouwens in een bundel van Reader’s Digest stukjes kunnen terugvinden en blijkt uit 1996 te zijn. De originele bron (en dus context) van het citaat heb ik helaas niet kunnen vinden.

Aanvulling, 12u op 25 maart:

Dit is een leuk overzicht. Hierin staat ook een link naar een variant met drieën.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

17 Reacties

 1. Lilith

  Ik ben gelukkig niet goed in dit spelletje! ‘k Ben al ’n half uur aan het spelen en ‘k ben maar tot aan 512 geraakt – niet goed zijn in zoiets, maakt de kansen op verslaving gelukkig kleiner. Tijd voor candy crush ;-)

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Opgelucht te horen dat je niet besmet bent geraakt! Dan kan ik morgen je nieuwe blogpost komen lezen. ;-)

   Reageren
   1. Lilith

    Ja, ik heb ’n beetje te vroeg victorie gekraaid – ik ben nog bezig. Heel frustrerend is het als je tot 1024 raakt en daarnaast al 256 hebt en dan game over. Maar als ik het goed begrijp hoef je dit spel maar één keer te spelen? Er zijn geel levels die moeilijker worden?

    Reageren
    1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

     Frustrerend, ja, ik begrijp precies wat je bedoelt! Er zijn gelukkig geen verdere levels. (Je kunt wel verder spelen om hogere machten van twee te proberen maken, maar daar heb ik voor gepast.)

     Reageren
 2. Tim

  En vergeet ook zeker de hardcore variant niet.

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Een beetje geheugentraining, waarom niet! ;-) Zou iemand die versie echt serieus proberen te spelen?

   Reageren
 3. Lilith

  Nog één vraagje: hoe lang heb jij precies over dit spel gedaan? :-)

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Van woensdag tot zaterdag, hè. ;-) Het aantal uren heb ik niet bijgehouden en wellicht is dat maar beter ook. Ik heb af en toe wel geslapen tussendoor (zie observatie 2) en zelfs wat gewerkt, terwijl ik ziek was – en dan bedoel ik niet enkel van het 2048-virus.

   Jij hebt het ook zwaar zitten, precies: sorry daarvoor. Klinkt je dit inmiddels als vertrouwd: “THE COLORS ARE SO CALMING, YET I AM NOT CALM AT ALL“? Er is een hele lijst van dit soort bedenkingen.

   Nog een vraagje aan jou: heb jij na een tijd spelen ook de indruk dat alles (zoals menubalken op computerscherm enzo) er hoekiger uitziet?

   Reageren
   1. Lilith

    Ik had vooral de indruk dat mijn scherm zoveel kleiner geworden was! Echt heel gek. Ik heb op ctrl-+ geduwd en toen zag ik dat de grootte eigenlijk correct stond.
    Ik vond het spel eerst niet leuk – maar er is zo’n koppig beestje in mij dat per se het einde wil halen! Maar kijk, ieder nadeel heeft zijn voordeel: geen candycrush gespeeld vandaag. Misschien kan dit spel me dus van ’n andere verslaving afhelpen :-)

    Reageren
    1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

     Nu je het zegt, ja: dat alle tekst kleiner leek, dat was ook een onderdeel van die nawerking.
     Ze lijken zo onschuldig, die spelletjes, maar het zijn mentale drugs. Ze hebben even kwalijke neveneffecten op het dagelijkse functioneren en zorgen zelfs voor visuele hallucinaties. Ze maken occasionele spelers tot endorfinejunkies. Toch straf dat zoiets legaal is!
     Ik ben al bij dat ik Candy Crush wel heb kunnen negeren; anders zou ik er ook weer veel te fanatiek in opgaan.

     Reageren
 4. Lilith

  http://tussendroomendaad.files.wordpress.com/2014/03/joepie-joepie-joepie.png (ik hoop dat de link het doet)

  Tadaa! Die vierde observatie was voor mij de beste – hihi :-)

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Proficiat! Geniet van je herwonnen vrijheid. :-)
   Ja, de link doet het. Altijd raar om een screenshot te zien van iemand die naar een andere hoek toewerkt. Niettemin blijft het een oogstrelend zicht, zo twee 1024-veldjes zij aan zij.

   Reageren
 5. Peter

  Herkenbaar allemaal. Ik ben er ook een dag of 3 mee zoet geweest voordat ik gisteren het einddoel had bereikt. Gelukkig was ik er daarna ook in een keer vanaf. Bovendien heeft het me afgeholpen van een verslaving aan een ander spelletje: Ruzzle. Ook zo verslavend omdat 1 spelletje maar 2 minuten duurt. Dat kun je dus altijd even tussen de bedrijven door doen. Ik had na de 2048 marathon steeds de neiging om ook buiten het spel om getallen in elkaar te schuiven. Ik stond gisteren voor een huisdeur met nummer 88 en het liefst wilde ik er met een swipe-beweging 16 van maken.

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Ja, het lijkt echt een mentaal virus dat je gewoon een dag of drie moet uitzweten. Daarna ben je er gelukkig wel immuun voor, al kun je inderdaad nog wat nawerkingen ervaren. ;-) (Sinds het schrijven van dit bericht ben ik 100% genezen en intussen heb ik geen nieuwe verslavingen opgepikt. Gelukkig heb ik geen smartphone en kan ik de meeste spelletjes dus niet eens proberen.)

   Reageren
 6. Katrien vk

  Mijn vriendin haalde in 6 dagen spelen 8192!! Zij is nu gerust en ik nog meer gefrustreerd, want ik raak maar niet aan die vervloekte 2048!

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Dag Katrien, hoe ver ben je al geraakt? Ik ben nu al enkele maanden clean, maar weet nog precies hoe het voelde. Hopelijk heb je wat aan de tips en kun je de ban binnenkort breken. Sterkte!

   Reageren
 7. Pingback: Op Twitter: @SylviaFysica » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

86 + = 91