Vraagstuk over een magische boom

Kat en MuisSchattige fauna en magische flora: onderstaand vraagstuk heeft het allemaal!

Nee, ik heb deze opgave niet zelf verzonnen. Het vraagstuk stamt uit de late Middeleeuwen, dan wel vroege Renaissance. Het origineel is in het oud-Italiaans en gebruikt een oude Italiaanse lengtemaat, de braccio. Omdat de precieze eenheid er niet toe doet, heb ik dit vertaald als el. (De precieze bron zal ik later posten.)

Een muis zit bovenaan in een boom van 60 el hoog. Een kat zit op de grond aan de voet van de boom. De muis daalt een halve el per dag af en kruipt ’s nachts een zesde van een el terug omhoog. De kat klimt één el per dag en kruipt ’s nachts een kwart el terug naar beneden. De boom groeit een kwart el per dag tussen de kat en de muis en krimpt ’s nachts een achtste el.

In hoeveel dagen bereikt de kat de muis?

Als je een oplossing hebt, lees ik het graag in de commentaren.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

8 Reacties

 1. Lilith

  Hahaha, oei, dat zal me niet lukken vrees ik, tenzij met hééél veel trial and error.
  ’t Gaat precies niet meer zo goed met mijn wiskunde – gisteren wou ik ’n percentage berekenen op basis van twee breuken en dat ging al helemaal fout. Gelukkig loopt er hier ’n wiskundige in mijn buurt om mij daarbij te helpen :-)

  Reageren
 2. Deirdre

  Volgens mij bereiken kat en muis elkaar in de loop van de 63e dag.

  Reageren
 3. G. Nauwelaerts

  Nooit…. Tegen dan zijn de kat en de muis omgekomen van honger en dorst.

  Reageren
 4. G. Nauwelaerts

  Alsnog waag ik m’n kans: na 79,5 dagen komen ze elkaar tegen…. en eet de kat de muis op van grote honger.

  Reageren
 5. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

  Interessant: twee verschillende antwoorden! (Ik laat het nog even borrelen voor ik mijn oplossing online zet.)

  Reageren
 6. G. Nauwelaerts

  En wanneer komen ze bij jou elkaar tegen?

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Bedankt voor je reactie: het antwoord staat nu online! (Sorry, ik kom niet hetzelfde uit.)

   Reageren
 7. Pingback: Oplossing vraagstuk » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

32 − 27 =