Nieuwsflits: Opticafoto van de dag

Toen mijn zoontje twee maand oud was, maakte ik een foto van zijn oog. Daar maakte ik toen dit fotoraadsel van: de vraag was hoe de regenboogkleurige ‘wolken’ ontstonden. De oplossing stond hier.

Deze foto is nu de “opticafoto van de dag” (“Optics Picture of the Day “) op de website van Les Cowley, “Atmospheric Optics“. Meestal staan er foto’s op van atmosferische verschijnselen, zoals regenbogen en halo’s, maar mijn binnenhuisopname haalde de selectie dus ook. :-)

Dit is een permanente link naar de pagina, dit is het huidige beeld van de dag en dit is de volledige lijst met voormalige dagfoto’s.

Beeld van de dag.

Opticafoto van de dag.

Les Cowley beschrijft de opname als volgt:

“Babyoog ~ De dunne traanfilm over een helder babyoog reflecteert de wereld en voegt een laag interferentiekleuren toe. De pupil is donker, ondoorgrondelijk, de wereld absorberend en lerend. De blauwe iris, mysterieus.

Sylvia Wenmackers nam een foto van haar zoon toen hij net iets meer dan twee maand oud was.”

(Dat is althans mijn vertaling van zijn tekst: “Baby’s Eye ~ The thin tear film over a baby’s clear eye reflects the world and adds a layer of interference colours. The pupil is dark, imponderable, absorbing all the world and learning. The blue iris, mysterious. Sylvia Wenmackers pictured her son when he was just over two months old.“)

Daaronder geeft hij nog wat uitleg over de optica: hoe interferentiekleuren ontstaan, wat de iris is en waarom die bij de meeste baby’s blauw is. (Een korte versie dus van wat ik in de oplossing van het fotoraadsel beschreef.)

Uiteraard ben ik Les Cowley dankbaar om mijn foto in zijn collectie op te nemen. Verder wil ik ook Drabkikker bedanken omdat hij me in een reactie attent maakte op Cowleys mooie website, waarna ik besloot om zelf ook eens een foto in te zenden.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

6 Reacties

 1. Drabkikker

  Hee, tof, gefeliciteerd met op Atoptics staan! Da’s mij nog niet gelukt ;)

  Reageren
  1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

   Merci! Ik had er niet bij stilgestaan dat je misschien ook al eens iets ingestuurd had. Om er nog tussen te raken met een regenboog of bijzon lijkt me trouwens wel zeer moeilijk: derde en vierde orde regenbogen zijn voor mij ook wat te hoog gegrepen.

   Reageren
   1. Drabkikker

    Ha, nou, ingestuurd niet, daarvoor moet je inderdaad echt met iets bijzonders komen. En daar voldoet jouw foto met vlag en wimpel aan! Gaaf ook, die informatie die hij erbij heeft geplaatst; ik had geen idee dat babyogen blauw zijn vanwege Rayleigh-verstrooiing.

    Over die regenbogen meldt hij trouwens dat zelfs de vijfde-orde-boog in 2012 is vastgelegd, maar het wachten is op de publicatie die daarvan in wording is. Popel!

    Reageren
    1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

     Ha, maar dan is je eigen voorselectie misschien te streng: een mooie regenboog boven een groene akker is voor ons niet exotisch, maar voor een internationaal publiek ligt dat anders. En als land- / taalgenoot van Marcel Minnaert hebben we sowieso een streepje voor bij Les Cowley. ;-)

     Ja, dat van die Rayleighverstrooiing had ik vermeld in mijn blogpost over oogkleur (ergens op het einde). Daar was Les over gestruikeld (hij had het bericht gelezen via Google Translate): hij vroeg zich af wat dan precies de structuren zijn in het oog waaraan het licht verstrooid wordt. (We zijn allebei nog naarstig op zoek.)

     Vijfde-orde regenboog: er is vast een supercomputer aan te pas gekomen om het signaal uit de ruis te filteren.

     Reageren
 2. muggenbeet

  dat moet ongelofelijk deugd doen, is ook een knappe foto. Van de uitleg snap ik helaas niet veel. :)

  Reageren
 3. Pingback: Interferentiekleuren pastaketel: ook in Brazilië » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 × = 64