Wolkenfoto’s met halo’s en iridescentie

Op een grijze dag als vandaag mis ik niet zo zeer de zon, maar wel mooi afgelijnde wolken! Gelukkig hebben we de foto’s nog. ;-) De voorbije tijd heb ik een paar mooie foto’s gemaakt van wolken en halo’s. Ik heb ze wel al gedeeld op Twitter, maar wil ze ook op mijn blog plaatsen.

Op een zondag in mei zag ik deze zonsondergang met twee sundogs (links en rechts van de zon) en een upper tangent arc (erboven).

Zonsondergang met halo's.

Zonsondergang met halo’s. (Tweet.)

Zonsondergang met halo's.

Detail van de upper tangent arc. (Tweet.)

Op een ochtend in juli leek het of de Maan een herderhonds was die de schapenwolken op grootte had gesorteerd. :-) De dag nadien was er een uitzending van Weetikveel op Radio 1 over wolken met Jill Peeters. Daarin leerde ik onder andere dat er regen te verwachten is als je de condenssporen van vliegtuigen (contrails) ziet uitwaaieren. Die waarneming heb ik dit weekend getest: zaterdag was een stralende zomerdag, maar de vliegtuigstrepen waaierden uit en zondag regende het inderdaad.

Wolken.

Ochtend met Maan en schapenwolken. (Tweet.)

Zaterdagavond bezochten we het tijdelijke labyrint bij C-Mine in Genk (oude steenkoolmijnsite van Winterslag; het labyrint is er nog tot eind september). Ook daar waren er mooie wolken en halo’s te zien. Op de eerste foto zie je een sundog, terwijl de zon door de spijlen van de schachtblok schijnt.

Wolken.

Zonsondergang met halo. (Tweet.)

Danny maakte me attent op de wolk onder de zon, die mooie iridescentiekleuren vertoonde. Wat later zagen we deze pastelkleuren ook in de wolken naast de zon.

Voor meer plaatjes van iridescente wolken en corona’s (iridescente banden rond de zon), zie Atmospheric Optics.

Wolken.

Zonsondergang met iridescente wolken. (Tweet.)

Wolken.

Zonsondergang met iridescente wolken (corona) en een duif. De zon zit hier achter de peiler van de schachtblok.

Op weg naar huis maakte ik nog een foto van de halo’s (gemaakt vanop dezelfde plaats als de foto uit mei waarmee dit bericht begon).

Wolken.

Zonsondergang met halo’s.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

5 Reacties

 1. Drabkikker

  Gefeliciteerd met je vangsten! Wauw, vooral die iridescentie is erg helder. Ter informatie: in het Nederlands heten sundogs bijzonnen en de upper tangent arc bovenraakboog. Dat van uitwaaierende condensstrepen wist ik trouwens niet; ik zal er eens op letten!

  Reageren
 2. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

  Bedankt voor je reactie! De sundog was een slordigheid door Engelstalige tweets te verwerken tot dit blogbericht. Stiekem wist ik wel dat dat een bijzon heet, maar het woord bovenraakboog had ik nog nooit gelezen. Als ik ooit het geluk heb er nog eentje te kunnen vangen, noem ik hem zo! :-)

  Reageren
  1. Drabkikker

   Ha, zo :) Tja, eigenlijk zouden er eens wat poëtischer namen voor deze verschijnselen moeten komen hè. Van ‘bovenraakboog’ wordt natuurlijk niemand buiten nerdkringen opgewonden. In het Engels is men er iets beter in, al is het tot op heden onduidelijk waar zij hun zonnehonden precies vandaan hebben.

   Reageren
   1. Sylvia Wenmackers (Auteur bericht)

    Bij zonnehond kan ik me wel iets voorstellen: hond met de lijn strak kan maar op cirkel rond het baasje verschijnen. Dat beeld klopt precies met deze circumsolaire halo’s.
    Bijzon vind ik weinig bijzonder; doet me aan bijslaap denken, maar waarom worden ze dan op armslengte gehouden?

    Bovenraakboog lijkt een correcte vertaling, beetje droog, maar geen storende associaties. Als het woord wat meer gebruikt wordt, kleurt de associatie vanzelf wel bij. (Regenboog is op zich ook een grijs woord, toch associeert ieder kind het al met kleuren.) Wanneer beginnen we een bovenraakboogschietclub? :-)

    Reageren
 3. Pingback: Zomerbeelden (1/2) » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 ÷ = 25