Woord van de dag: varkensmestputschuim

Ik kreeg een vraag via e-mail, met als titel: “oppervlaktespanning vloeistof verhogen”. Mijn aandacht was meteen gewekt. De schrijver had op mijn blog iets gelezen over oppervlaktespanning en het verlagen ervan (bijvoorbeeld met zeep). Dit was zijn vraag:

“Bij ons in de varkensmestput ontstaat schuim. Is het mogelijk om de vloeistofoppervlaktespanning te verhogen? Als dit kan kunnen wij het schuim voorkomen of verminderen.”

Hier is mijn (geanonimiseerde) antwoord:

~

Dat is wel een héél toegepaste vraag… :-) Het is niet echt mijn expertise, maar ik probeer te helpen.

* Het is mogelijk om de oppervlaktespanning van water te verhogen (bijvoorbeeld door zout toe te voegen), maar dit effect is klein (veel kleiner dan de verlaging in oppervlaktespanning door het toevoegen van bv. zeep). Doordat het effect zo klein is, betwijfel ik dat dit voor praktische toepassingen relevant is.

* Intuïtief zou ik zeggen: er zand over gooien. Dit is niet echt een effect op de oppervlaktespanning, maar het maakt wel bubbels kapot. Maar ik weet niet of dat mag in een mestput, hoe vaak dat dan zou moeten en of het überhaupt werkt. Want het schuim is waarschijnlijk veel steviger dan zeepbellen… Maar dat laatste is misschien is het wel te testen met een kleine hoeveelheid van het schuim in een emmer?

* Volgende suggestie: Op internet zoeken op varkensmestput + schuim, maar dan in het Engels: “swine manure pit” + “foam”. Zo vond ik onder andere deze website, waaruit ik opmaak dat er speciale additieven bestaan, maar ik weet natuurlijk niet of die hier op de markt zijn.

* Wees wel een beetje voorzichtig, want ik vind ook resultaten voor ontploffingen van dergelijke mestputten. :-/ Hierbij wordt als mogelijke oorzaak verwezen naar (nieuwe families) bacteriën.

* Er worden blijbaar ook systematische studies naar gedaan (hier en hier). Ook hierbij is er sprake van bacteriën, die enige lengte hebben en zo als het ware voor een vezelige structuur zorgen, die grote bubbels in het schuim stabiliseert. (Deze uitleg doet me denken aan recepten voor zeepbeloplossing: daar voegt men ook draadachtige polymeren toe om de bubbelwand te verstevigen. De oplossing zou dan volgens mij zijn: niet iets extra toevoegen, maar voorkomen dat deze bacteriën of polymeren erin komen.) Voor oplossingen denken ze hier aan aanpassing van het voer, maar het onderzoek loopt nog, dus helaas geen praktische suggesties.

Voor een ruwe vertaling naar het Nederlands kunt u bovenstaande URLs ingeven bij Google Translate. Voor het hogervermelde eerste zoekresultaat (en dan kunt u de andere URLs bovenaan op de website inplakken.)

Ik heb uw vraag ook op Twitter gepost, als er daar nog suggesties binnenkomen, laat ik het u weten.

Veel succes gewenst bij uw zoektocht.

Vriendelijke groeten,
Sylvia

~

Verder suggesties welkom!

Aanvulling (15u):

Nog twee nuttige links (via Stef Aerts): “ en mogelijk

In die eerste pdf staan de conclusies op pagina 48: dit lijkt erop neer te komen dat werken met additieven niet de beste oplossing is.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 × 1 =