Eed voor boekenwurmen

In Lyra's Oxford vertelt deze alethiometer de waarheid.In Oxford start vandaag het nieuwe academiejaar. Het jaar is verdeeld in drie periodes van telkens acht lesweken. Vandaag begint de eerste week van de eerste lesperiode (Michaelmas Term). Voor mij is het ook de eerste dag van een studieverblijf hier. Zeer toepasselijk zit ik in een oude bibliotheek terwijl ik dit schrijf: de Bodleian Library. Het is een prachtig gebouw met veel boeken, maar ook houten tafels om boeken te consulteren, te studeren, of op je laptop te werken.

Voor ik hier naar binnen mocht, moest ik een bibliotheekkaart aanvragen. Met een brief kon ik bewijzen dat ik de status van Visiting Philosopher heb. Er moest ook een formulier ingevuld en ondertekend worden en een pasfoto gemaakt. Tot dusver weinig onverwachts. In het formulier dat ik intussen ondertekend had, stond al dat ik beloofde om geen boeken te stelen, te beschadigen, of overlast te veroorzaken. In Oxford nemen ze daar echter geen genoegen mee: je moet de eed ook  hardop zeggen, in je moedertaal. Hiervoor hebben ze een boekje met vertalingen van de eed. Zo heb ik dus ondermeer plechtig beloofd geen vuur of vlam in de bibliotheek binnen te brengen. De man van het toelatingsbureau zat er onbewogen bij terwijl ik het stukje in het Nederlands oplas. Ik had veel zin om de tekst een beetje aan te passen en ook beloven dat ik de eenhoorns zou voederen, maar dat heb toch maar achterwege gelaten. (Stel dat ze me daar aan houden – ik weet niet eens wat eenhoorns eten!)

In een parallelle wereld loopt Lyra over de daken van de colleges in Oxford.Tot vóór vandaag was het enige Oxford dat ik kende, de stad met die naam uit een parallel universum: het Oxford van Lyra Belacqua en haar dæmon Pantalaimon uit de trilogie “His Dark Materials” van Philip Pullman (waarvan het eerste deel werd verfilmd als “The Golden Compass“). In de boeken is Lyra is een meisje van elf dat opgevoed wordt aan Jordan College. In het Oxford uit ons universum zijn er heel wat colleges, maar geen enkel daarvan heet Jordan. Philip Pullman haalde zijn inspiratie voor deze plaats echter wel uit het echte Oxford en wel bij Exeter College, waar hij zelf studeerde. Het fictieve Jordan College ligt naast de Bodley’s Library. En ja, hoor: hier ligt Exeter College ook vlak naast de Bodleian Library, waar ik nu zit. De filmscènes uit “The Golden Compass” die zich in en rond Jordan College afspelen, werden dan ook hier vlakbij opgenomen.

Ik zal extra goed opletten als ik straks naar buiten ga: misschien vind ik wel ergens een alethiometer – dat komt voor een onderzoeker altijd wel van pas. :)

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

3 Reacties

  1. Pingback: Filosofie van de fysica en smout in Oxford » Sylvia's blog

  2. Pingback: Eekhoorn schrijft een brief » Sylvia's blog

  3. Pingback: Het stokje » Sylvia's blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

90 ÷ 9 =