Maan en Jupiter samen op de foto

Onze maan vanavond.In dit bericht kom je te weten dat reuzenplaneet Jupiter ook aan photobombing doet. (Photobombing volgens Van Dale EN-NL: “het bederven van een foto door in beeld te springen op het moment dat deze genomen wordt”.)

Gisteren was het volle maan. Vanavond maakte ik een foto van de nog bijna volle maanschijf. Op het kleine plaatje hiernaast zie je het resultaat: het is dus mogelijk om met een compactcamera en zonder statief ongeveer de resolutie te halen zoals je de maan ook met het blote oog ziet. :-)

Op mijn tweede foto hieronder zie je links van de maan nog een helder stipje: dat is Jupiter.

Foto van Jupiter en onze maan.

Foto van Jupiter en onze maan.

Zowel Jupiter als de maan worden helder verlicht door de zon, die vanuit ons standpunt achter de horizon zit. Maar Jupiter is een reuzenplaneet, de grootste planeet van ons zonnestelsel, en dus veel groter dan onze maan. Doordat Jupiter zich echter zoveel verder van ons af bevindt, zien we de planeet maar als een klein stipje. Jupiters rode oog zien we niet (de reusachtige storm in zijn atmosfeer), terwijl we van de maan wel nog haar gezicht ontwaren (kraters op het maanoppervlak).

Foto van Jupiter en onze maan, met enig perspectief.

Foto van Jupiter en onze maan, met enig perspectief.

Als je de afmetingen van de zon erbij zet, valt ook reuzenplaneet Jupiter klein uit: hieronder zie je een illustratie die Roberto Ziche in 2012 maakte. (Klik hier voor een zeer grote versie van de afbeelding.) Onze zon is dan weer een kleintje in vergelijking met heel wat andere sterren. En bovendien zijn de afstanden tussen al deze objecten nog eens gigantisch veel groter. Mijn hoofd gaat ervan aan het duizelen!

Afmetingen van planeten en de zon in ons zonnestelsel.

Afmetingen van planeten en de zon in ons zonnestelsel. De aarde staat derde van links onderaan. (Illustratie door Roberto Ziche.)

Sinds we niet meer in de stad wonen, zie ik ’s avonds vaak de sterrenhemel. Elke keer is het een herinnering aan hoeveel er is buiten onze mensenwereld, hoe weinig we nog maar van weten van dat gigantische heelal, en wat voor een wonderlijke plek onze aardbol is.

Volgens mij zijn mensen in huizen gaan wonen, omdat ze anders heel de nacht lagen te dromen – met hun ogen open. En omdat het ’s nachts vaak vriest buiten, ja, dat ook. ;-)

Aanvulling (7 maart 2014):

Dit is ook een mooie illustratie van de grote afstanden tussen de planeten, uitgaande van een schaal waarop onze maan één pixel groot is.

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 ÷ = 7