Logica en leven (toeter voor vrede)

Toeter voor vrede.Op zoek naar een bepaald resultaat uit de logica, belandde ik (enige tijd geleden: ik was vergeten dit stukje te posten) op de website van Eric Schechter, een Amerikaanse wiskundige-logicus, die onder meer een handboek over klassieke en andere logica’s heeft geschreven. Hij is inmiddels op emeritaat. Ik vond het ontroerend toen ik las dat hij zich nu niet meer met wiskunde bezighoudt en wat hij dan wel doet: hij staat met borden naast de weg: “Honk for peace” (Toeter voor vrede).

Ook zijn gedachten over epistemologie vond ik de moeite waard om hier te delen (geciteerd uit versie 1.10, 14 Jun 2014; het derde punt staat er nu niet meer):

“We hebben allen andere bronnen die we vertrouwen voor wat we geloven dat de feiten zijn en vertrouwen kan niet gewonnen worden via debat.” – Eric Schechter

(“We all have different trusted sources for what we believe to be facts, and trust cannot be won through debate.”)

“Verschillende dingen zijn vanzelfsprekend voor verschillende mensen. En zelfs dat feit is niet vanzelfsprekend voor sommige mensen.” – Eric Schechter

(“Different things are obvious to different people. And even that fact is not obvious to some people.”)

“Logica wordt in het algemeen overschat (en dat zeg ik ondanks het feit dat ik de auteur ben van een handboek over wiskundige logica). Zelfs als de logica correct wordt toegepast, is het slechts een manier om de consequenties van je aannames te ontdekken. En als je je niet bewust bent van je eigen aannames, dan is je logica nutteloos.

Bovendien bevatten de meeste redeneringen, buiten de wiskunde, vrij weinig stappen; de aannames zijn nagenoeg de conclusie.” – Eric Schechter

Logic generally is overrated (and I say that despite being the author of a textbook on mathematical logic). Even when logic is applied properly, it is only a means of discovering the consequences of your assumptions. And if you aren’t consciously aware of your own assumptions, then your logic is worthless.
Moreover, outside of mathematics, most chains of reasoning are fairly short; the assumptions very nearly are the conclusion.”

Ik vind het nog steeds heel leuk om logica te leren (er is veel meer dan klassieke logica, dus er is nog veel te ontdekken), om het te gebruiken in mijn werk en zelfs om het te onderwijzen. Maar tijdens mijn bevalling (jawel) dacht ik: “Wat heb ik nu aan al die logica?” Om maar te zeggen: logica is het leven niet. Maar dat vonden jullie wellicht al vanzelfsprekend. ;-)

Gelijkaardige berichten:

Facebooktwitterredditpinteresttumblrmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + = 13