Boek: Kans op chocoladetaart

Lang was het mijn droom om een Nederlandstalig boek te schrijven met behapbare stukjes over wetenschap. Midden september 2019 kwam deze droom uit. Toen verscheen: Kans op chocoladetaart – Proeven van wetenschap, bij uitgeverij Sterck & De Vreese.

Het boek is te koop via de website van de uitgever en natuurlijk in de boekhandel.

Tada: dit is de cover van mijn boek!

Deze aanbevelingen staan op de achterflap:

“Een kop verse koffie, een herinnering uit de lagereschooltijd of de spelcomputer van zoonlief, Sylvia Wenmackers neemt alledaagse observaties als vertrekpunt om intrigerende vragen uit de fysica, wiskunde of filosofie aan te snijden. Als geen ander slaagt ze erin om de wetenschap van het herkenbare te verklaren. Een ode aan de verwondering, gebracht door een scherpzinnige en originele geest.”
– Raf Scheers (hoofdredacteur Eos magazine)

“Vladimir Nabokov zei eens dat een goede schrijver de precisie van een dichter en de verbeelding van een wetenschapper behoeft. Precies deze twee kwaliteiten weet Sylvia Wenmackers in haar boeiende essays te verbinden. Ze onthult even gemakkelijk de verborgen wetenschap achter alledaagse verschijnselen, als de schoonheid van hogere mathematische sferen. Dat ze daarbij ook het persoonlijke niet schuwt, maakt dit boek nog aansprekender.”
– Robbert Dijkgraaf, directeur van en Leon Levy professor aan het Institute for Advanced Study in Princeton.

Agenda & Archief

5 maart 2020: in het nachtprogramma Focus van NTR op NPO Radio 1 werd ik geïnterviewd door Bouwe Van Straten. Ik las er vier fragmenten voor uit Kans op chocoladetaart en mocht ook de muziek kiezen. De uitzending herbeluisteren kan hier.

6 december 2019: in het programma Vrijdag met Annemie Peeters op Radio Klara vertelde ik over wetenschap in de brede zin van het woord, mijn haat-liefdeverhouding met het nieuws en thema’s uit Kans op chocoladetaart. Je kan de uitzending hier herbeluisteren of downloaden als podcast.

7 november 2019: tijdens de nocturne van de Boekenbeurs in Antwerpen doe ik een signeersessie (tussen 18u en 19u, bij stand 401 van Veen Bosch & Keuning ) en daarna geef ik op het Eos-podium een korte presentatie over fysica die je kunt zien in het dagelijks leven (tussen 19u30 en 20u15, in de Boek-o-drôme).

Oktober 2019: Kans op chocoladetaart in iFilosofie (nummer 46), een uitgave van ISVW.

In iFilosofie (nummer 46).

26 oktober 2019: Kans op chocoladetaart is al in meer dan 27 Vlaamse bibliotheken beschikbaar (SISO-nummer 503).

16 oktober 2019: Het Belang van Limburg publiceerde een interview en ik mocht op de foto met Kans op chocoladetaart.

Interview in HBvL.

5 oktober 2019: het Financieele Dagblad (fd.nl) tipt Kans op chocoladetaart als aanrader in de boekenrubriek.

Als aanrader bij fd.nl.

27 september 2019: Eerste exemplaar van Kans op chocoladetaart ontvangen van de uitgever. ’s Avonds gaf ik de lezing “Wat is wetenschap?” voor de nieuwe lichting Honours-studenten aan de UGent. Na afloop kreeg ik… een chocoladetaartje. :-)

23 september 2019: Bij Nieuwe Feiten op Radio 1 (B) werd ik geïnterviewd over Kans op chocoladetaart. Dat fragment kan je hier herbeluisteren (<10 minuten).

19 september 2019: In het oktober-nummer publiceerde Eos een interview naar aanleiding van Kans op chocoladetaart.

Interview in Eos.

6 september 2019: Bij Klasse konden leerkrachten 1 van de 5 exemplaren van Kans op chocoladetaart winnen. Deze wedstrijd is nu afgelopen.

15 augustus 2019: Kans op chocoladetaart staat in de brochure van de uitgever.

Boek Affiche
Info over het boek in de brochure van de uitgever.